MÖT CLAIRE

Claire vägrar att låta lymfödem begränsa henne

Claire har haft lymfödem sedan födseln. På den tiden hade ingen läkare någon aning om vad som orsakade svullnaden i hennes ben, och hon blev felaktigt diagnostiserad med klumpfot. Nu, som 49-årig mamma och framgångsrik företagare, berättar hon om hur hon stod upp mot sin sjukdom och lärde sig att fortsätta kämpa. Läs hennes historia nedan.*

*Detta är patientens egna personliga berättelse och återspeglar inte nödvändigtvis JOBST kunskap eller aktuella evidensen. Kontakta din vårdgivare om du upplever symptom.

"Du behöver inte gömma dig"

Claire har levt med primärt lymfödem sedan barndomen, och hennes tillstånd försämrades efter födseln av hennes första dotter. Trots att hon inte fick rätt diagnos från start och genomgick misslyckad fettsugning vägrade hon att låta isoleringen ta överhanden. Idag hanterar hon sitt tillstånd med kompressionsplagg och vill öka medvetenheten om lymfödem. Vid en medicinsk kongress använde hon till och med vattenflaskor för att demonstrera den extra vikt hon dagligen bär på, i hopp om att väcka intresse och inspirera andra. "Jag vill att andra människor ska känna att de inte behöver gömma sig. Detta är inget som är skamligt. Inte alls."

Claire bär JOBST® FarrowWrap STRONG.

Få rätt diagnos

Om du känner igen tecken och symtom liknande Claires, kontakta din vårdgivare. Läs mer om lymfödem och kompressionsbehandling.

"Alla har sin lilla nisch, min är lymfödem."

Claire, vad har du för sjukdom och hur fick du en diagnos?

"Jag har primärt lymfödem som jag har haft sedan födseln. (...) Men när jag blev gravid med min äldsta dotter, då kom den största delen av svullnaden. (...) Jag genomgick fettsugning när jag var ungefär 30 år, men det fungerade inte. (...) Ingen visste egentligen. Ingen behandlade mig. (...) Det var först när de hänvisade mig till Professor Dr. K. som jag fick hjälp och behandling."

Hur påverkar det dig i vardagen?

"Föreställ dig att du har tre tvåliters flaskor vatten som du måste bära runt som i en plastpåse på ditt ben. (...) Det kan vara mycket begränsande, mycket ensamt, att ständigt känna att du inte passar in. (...) Men ju äldre jag har blivit, desto mer har jag motat bort de tankarna. (...) Alla är olika. Alla har sin lilla nisch, min är lymfödem."

Vad tycker du om kompressionsplagg?

"Om jag inte hade haft kompressionsstrumporna skulle jag förmodligen vara väldigt isolerad vid det här laget. (...) Om jag gör något och inte har dem på mig upplever jag en stickande känsla. Jag kan känna att stickningarna kommer, som om de säger åt mig att du behöver dina kompressionsstrumpor. Det är som en sjätte sinne, antar jag. Men de behöver vara på. Det är bra för dig."

Hur var den synkroniserade simmningen?

"Jag tycker att det handlar om att utmana dig själv eftersom jag förmodligen aldrig skulle ha gjort det, även om jag simmar. Men du tänker, det låter fantastiskt och du gör det med någon annan som också är i din situation, som du inte behöver dölja något för. (...) Jag är verkligen, verkligen förvånad, verkligen glad över alla, de har gjort väldigt bra ifrån sig, väldigt bra."

Läs fler berättelser

Utforska vårt sortimnet av JOBST-produkter

Återställ filter
1- av produkter