Vår historia

Jobst SE>Om oss>Historia

Historien om ett lättare leverne med JOBST

1950
Conrad Jobst grundade JOBST i Toledo, Ohio. Född i Tyskland där Conrad var både maskiningenjör och uppfinnare. Han använde sin varierande expertis och personliga erfarenhet för att utveckla graderade kompressionsplagg, som lindrar symtomen på venös insufficiens.

1957
Efter Conrads död tog hans fru Caroline framgångsrikt över verksamheten. Under hennes ledning utökade JOBST produktlinjerna till att omfatta kompression i standardstorlekar, stödstrumpor, plast och plagg för rekonstruktiv kirurgi samt anti-embolism strumpor. Försäljningen utvidgades till nästan alla kontinenter i takt med att JOBST-rykte för kvalitet ökade.

1953
VARITEX Tyskland - föregångaren till JOBST i Europa - etablerades i Emmerich i Nedre Rhen i Tyskland och inledde samarbete med yrkesverksamma inom flebologi och lymfologi. Vid den tiden tillverkades de första kompressionsstrumporna av handmanövrerade maskiner. Företaget arbetade från början i nära samarbete med ledande specialistkliniker inom lymf och flembologi  och utvecklade, i enlighet med terapeutiska behov och efter de enskilda patienternas krav, flatstickade strumpor både i standard och skräddarsytt.

1983
Beiersdorf AG, Hamburg, förvärvade VARITEX.

1990
Beiersdorf AG, Hamburg, förvärvade JOBST USA.

1992
Varitex döptes om i JOBST Tyskland.

2001
JOBST Tyskland och JOBST USA blev dotterbolag till BSN Medical, ett samarbete för den medicinska avdelningen i Beiersdorf, Hamburg och Smith & Nephew, London plc. Företagets namn ändrades till BSN-JOBST.

2004
JOBST Tyskland byttes namn till BSN-JOBST GmbH.

2006
BSN medical förvärvades 2006 av Montagu Private Equity, en ledande private equity-investerare på den europeiska mellanmarknaden.

2012
Företaget förvärvades av EQT VI. EQT är den ledande private equity-gruppen i Nordeuropa med nära 1,8 miljarder euro i samlat kapital och flera investeringsstrategier.

2017
BSN medical förvärvades av Swedish Essity AB (fd SCA), ett ledande globalt hygien- och hälsoföretag som utvecklar, producerar och säljer personliga vårdprodukter så som; Kvinnliga hygienprodukter, inkontinensskydd och proffesionella hygien produkter och lösningar. 


Essitys vision är; Förbättra välbefinnandet genom ledande hygien- och hälsolösningar. BSN Medical har gått tillsammans med Incontinence Care-enheten och skapat affärsenheten Health & Medical Solutions (HMS), ledd av Ulrika Kolsrud. HMS har som vision - att ge kunder, patienter och vårdgivare produkter och lösningar för att stödja hälsosamma och aktiva liv.

Mer information på: www.jobst.se