MÖT PAOLA

Paola låter inte lipödemet begränsa henne

När Paola kom i puberteten började fettvävnaden i hennes ben svullna utan någon förklaring. Trots otaliga läkarbesök och förändringar av livsstilen dröjde det åratal innan en diagnos ställdes. Men vid 35 års ålder fick Paola äntligen diagnosen lipödem. Med en nyvunnen förståelse vägrade Paola att låta sin sjukdom begränsa henne längre. Läs hennes inspirerande berättelse nedan.*

*Detta är patientens egna personliga berättelse och återspeglar inte nödvändigtvis JOBST kunskap eller aktuella evidensen. Kontakta din vårdgivare om du upplever symptom.

"Jag kände skam för att jag kände mig maktlös."

Under många år kämpade Paola för att hitta orsaken till fettansamlingen i hennes ben, vilket fick henne att känna skam och som om att hon var tvungen att dölja dem. De orealistiska skönhetsideal som framställs i tidningar och TV gjorde det ännu värre. Så när Paola äntligen fick diagnosen lipödem var det en lättnad. Hon kände att hon återfick kontrollen och inte längre kände sig isolerad. Hon började delta i online-forum, började använda kompressionsstrumpor och sökte professionell hjälp. Idag arbetar hon för att öka kunskapen om lipödem, och inspirerar andra att berätta och få det den hjälp de behöver.

Paola bär JOBST® Confidence.

Få rätt diagnos

Om du känner igen tecken och symtom liknande Paolas, kontakta din vårdgivare. Läs mer om lipödem och kompressionsbehandling.

"Jag är i en fas där jag söker läkning och jag skulle vilja vara en del av den förändring jag vill se i världen."

Paola, vilka är tecknen och symtomen på lipödem?

När jag var tonåring började mina ben svullna utan förklaring och jag kände skam eftersom jag kände mig maktlös. Det kändes som om min kropp inte tillhörde mig längre, eller som om mina ben inte hörde till resten av min kropp. (…) Du har tunga och smärtsamma ben största delen av tiden. Det är lite som att bära runt på sandsäckar. Lipödem påverkar även mina armar till viss del, men smärtan känns främst i benen. Så under dagen kommer smärtan att eskalera på vissa ställen och det är som en pulserande smärta i benen."

Hur fick du reda på din diagnos?

"Under lång tid visste jag inte vad som var fel på mina ben. Jag gick till olika läkare och fick höra att det kanske bara var min kroppsform. Först 2020, under lockdown, slöscrollade jag på Instagram och jag såg en bild på en kvinna vars ben såg ut som mina. (…) Så, jag började kolla in hennes profil och insåg att hon hade något som kallas lipödem. Det var första gången jag hörde talas om det."

Hur hanterar du ditt tillstånd?

"Jag tycker att kompression är något otroligt befriande när den är rätt anpassad. (…) Det ger en känsla av att vara i vatten på sätt och vis, där ditt ben hålls samman (…) och du kan leva utan att tänka på ditt tillstånd. Du gör bara det du vill utan att tänka på dina ben. Så det är en fantastisk känsla."

Hur var den synkroniserade simningen?

"Att delta i den här upplevelsen sträcker mig enormt utanför min komfortzon. Jag har gömt min kropp under mycket lång tid och jag är i en fas där jag söker läkning och jag skulle vilja vara en del av den förändring jag vill se i världen."

Läs fler berättelser

Utforska vårt sortiment av JOBST-produkter

Återställ filter
1- av produkter