Venös sjukdom

Vad är venös sjukdom

Kronisk venös sjukdom är ett kroniskt tillstånd som relaterat till eller orsakas av vener som blir sjuka eller onormala.

Det är en mycket  vanlig sjukdom. Tidiga symtomer av kronisk venös sjukdom kan vara känslan av svullnad och tyngd, oftast i benen. Om sjukdomen utvecklas uppträder åderbråck. Lämnas den obehandlad kan åderbråcken förstoras och förvärras. Som resultat kommer symtomen att bli allvarligare, t.ex. irritation, svullnad och smärtsamma utslag.
En ansamling av blod i venerna hämmar återflödet av blod till hjärtat. Detta kan orsaka djup ventrombos och lungemboli. En annan potentiell konsekvens är kronisk venös insufficiens (CVI), vilket leder till hudförändringar och utveckling av venösa bensår (VLU).

Venösa bensår har en stor inverkan på det dagliga livet, de kan vara smärtsamma, så att förmågan att arbeta kan äventyras.

Utan korrekt behandling kan dessa potentiella konsekvenser av kronisk venös sjukdom leda till långvarig funktionsnedsättning och ha en viktig socioekonomisk inverkan och betydande psykosocial sjuklighet.

Vensjukdomar - Behandling

På grund av att kronisk venös sjukdom kan vara potentiellt allvarlig är det mycket viktigt att bli diagnostiserad korrekt i god tid. Problemet försvinner inte, och ju tidigare det diagnostiseras och behandlas, desto bättre är chansen att förhindra allvarliga komplikationer.

Det finns flera behandlingsformer som kan användas ensamma eller i kombination för att behandla olika vensjukdomar.

I synnerhet betraktas kompressonsbehandling som hörnstenen i behandling av olika vensjukdomar. Kompressionsbandage och strumpor komprimerar benen försiktigt och hjälper till att förbättra blodflödet i venerna genom att förhindra bakåtflödet av blod. I vissa fall kan emellertid inte komprimeringsbehandling tillämpas och venös kirurgi kan vara nödvändig.

Se hur JOBST kan hjälpa dig

Återställ filter
1- av produkter

Detta kan även intressera dig