MÖT ANDY

Andy låter inte kronisk venös insufficiens begränsa honom

Andy har alltid älskat att pressa sig själv bortom sina gränser och prova på nya saker. Men så började hans kroniska venösa insufficiens att begränsa honom. Då sökte han en diagnos och började behandling. Läs hans inspirerande berättelse nedan.*

*Detta är patientens egna personliga berättelse och återspeglar inte nödvändigtvis JOBST kunskap eller aktuella evidensen. Kontakta din vårdgivare om du upplever symptom.

"Mitt tillstånd är förknippat med äldre människor"

Trots att han upplevde tecken och symtom som tunga, missfärgade ben samt sår och bensår vägrade Andy att låta venös insifficiens begränsa honom. Han genomgick venkirurgi, bytte till en hälsosammare kost och började använda kompressionsstrumpor. Resultatet har varit livsförändrande. Andy är angelägen om att öka medvetenheten om venäs insifficiens och bryta missuppfattningen att det bara drabbar äldre människor. Han vill att unga människor ska veta att tidig diagnos och behandling kan göra hela skillnaden. Det är därför Andy har anslutit sig till vårt simteam. Och självklart är han alltid redo att prova på något nytt.

Andy bär JOBST® Sport.

Få rätt diagnos

Om du känner igen tecken och symtom liknande Andys, kontakta din vårdgivare. Läs mer om kronisk venös insufficiens och kompressionsbehandling.

"Kompressionsstrumpor har gjort min sjukdom hanterbar"

Andy, hur mår du i din sjukdom?

"Fysiskt sett kan det finnas stunder när man inte märker av att man har det. Men sedan kan det komma perioder med väldigt tunga ben. Man kan uppleva brännande känslor och svullnad. Ibland känner man sig bara trött eftersom man känner att man bär runt på ganska mycket extra vikt eftersom blodet samlas i benen. Och känslomässigt, speciellt när jag började, (...) kändes det ganska svårt eftersom det är isolerande. Jag kände inte någon annan som hade denna sjukdom, förutom kanske äldre människor.

Hur påverkar det dig i vardagen?

"Det finns dagar när jag säger till min fru, 'idag klarar jag inte riktigt av att göra saker'. Jag lägger mig ner med benen i högläge, och det är verkligen det bästa sättet att få det att kännas bättre sådana dagar. (...) Som frilansare kan jag lyckligtvis göra det. (...) Och andra dagar märker jag knappt att jag har det."

Hur hanterar du din sjukdom?

"Om jag hade känt till denna sjukdom innan den nådde det stadie jag är i nu, skulle jag ha använt kompressionsstrumpor (...) Det är ett mycket viktigt budskap för människor att höra, att om du har missfärgning på benen och upplever tunga ben, sök hjälp och råd. (...) För mig har kompressionsstrumpor gjort det till något som är hanterbart."

Hur var den synkroniserade simningen?

Det här är verkligen intressant, eftersom sex personer från olika bakgrunder, olika längd, olika former, allt möjligt, olika kön, men när vi är i poolen är vi alla helt lika. Alla våra förutsättningar blir jämställda. (...) Och ingen av oss har gjort detta tidigare heller. Så vi lär oss alla tillsammans och det finns en otroligt stark kamratskap."

Läs fler berättelser

Utforska vårt sortiment av JOBST-produkter

Återställ filter
1- av produkter