Kompression under graviditet

Blodpropp gravid - Orsaker och förebyggande åtgärder

Att få barn är en av de mest betydelsefulla händelserna i en kvinnas liv, men en graviditet inleder också en serie förändringar som du kanske inte förväntar dig. Ett exempel på detta är en ökad risk för att utveckla blodpropp (trombos) och djup venetrombos (DVT).

Om det inte behandlas kan trombos under en graviditet vara mycket skadligt för din hälsa, eftersom en del av proppen kan lossna och orsaka allvarligare problem som lungemboli (PE) eller stroke. Naturligtvis utgör denna risk också en fara för ditt barn. Emellertid är blodproppar och DVT något som du kan förebygga: läs vidare för att ta reda på orsakerna och riskfaktorerna, liksom hur du kan minska risken för blodpropp som gravid.

Blodpropp - De största orsakerna och riskfaktorerna vid en graviditet

Den viktigaste kopplingen mellan trombos och graviditet är att ditt blod är mer benäget att koagulera eftersom kroppen förbereder sig för att minimera blodförlust under barnets födelse. Gravida kvinnor kan också uppleva mindre blodflöde till benen senare under graviditeten eftersom det växande barnet pressar på blodkärlen runt bäckenet. Dessutom utövar den extra vikten och det expanderade livmodern tryck på benvenerna. Som ett resultat upplever många gravida kvinnor trötta och svullna ben och risken för att utveckla trombos ökar.
För att vara uppmärksam på risken att utveckla blodpropp som gravid är det viktigt att vara medveten om följande riskfaktorer:

  • Familjehistoria, dvs ett genetisk anlag
  • Personlig medicinsk historia, särskilt om du tidigare har haft blodproppar, till exempel efter operation, men andra hälsotillstånd kan också vara faktorer (t.ex. hjärtsjukdomar eller diabetes)
  • Fetma
  • Långresor eller på annat sätt långa perioder av inaktivitet
  • Kejsarsnitt kan också vara en ökad riskfaktor. 

Blodpropp gravid - Så minskar du risken

Bra förebyggande baseras alltid på att vara väl medveten om riskfaktorerna och agera i enlighet därmed. Först och främst är det alltid bäst att konsultera din läkare om du tror att du kan vara benägen att få venösa problem eller blodproppar under din graviditet på grund av din personliga eller familje sjukdomshistoria. Om du börjar utveckla venösa problem under graviditeten kommer din läkare också att rekommendera den bästa behandlingen anpassad för just dig - ofta handlar det om att förskriva antikoagulantia och kompressionsterapi.

Det finns också flera steg du kan vidta själv för att minska din risk att utveckla blodproppar under graviditeten. Livsstilsfaktorer som att träna regelbundet (när din läkare tillåter det), äta en hälsosam kost och sluta röka är alla effektiva sätt att minska din risk. Om du åker på en långresa, gå upp och sträck på benen så ofta du kan. Dessutom kan användning av speciella JOBST-kompressstrumpor under graviditeten vara en mycket effektiv förebyggande metod.

Dessa plagg är speciellt anpassade till gravida kvinnors behov och kan bidra till att minska risken för trombos genom att ge tryck på ben och fötter och främja ett sunt blodflöde till hjärtat.

 

Upptäck våra mammaprodukter

Återställ filter
1- av produkter

Det kan intressera dig också