Kronisk venös insufficiens

Jobst SE>Diagnoser>Diagnoser>Kronisk venös insufficiens

Kronisk venös insufficiens: Hur den kan behandlas

Venös insufficiens beskrivs bäst som venernas oförmåga att transportera blodet tillbaka till hjärtat på ett korrekt sätt. Tillståndet är ganska vanligt och kan orsaka åderbråck, missfärgning av huden, svullnad och smärta i ben och fötter. När kronisk venös insufficiens (CVI) inträffar beror det oftast på att det finns ett problem i venernas klaffsystem som förhindrar ett optimalt återflöde. Detta innebär att blod börjar samlas i venerna, vanligtvis i ben och fötter.

 

Klassifikation för venös insufficiens 

Ledande specialister inom flebologi utvecklade C.E.A.P. klassificeringen för att standardisera diagnosen och kunna bedöma resultaten av venös insufficiens. Denna klassificering sträcker sig över sex steg (C0-C6), som kartlägger den gradvisa svårighetsgraden av kronisk venös sjukdom. Kronisk venös sjukdom avser de tidiga stadierna (C0-C3), medan kronisk venös insufficiens specifikt avser de senare och svårare stadierna (C3-C6).

C0: inga synliga eller påtagliga tecken på venös sjukdom  
C1: telangiektasier eller retikulära vener   
C2: åderbråck 
C3: ödem

C4a: pigmentering eller eksem C4b: lipodermatoskleros eller atrophie blanche
C5: läkt venöst sår
C6: aktivt venöst sår S: symptomatisk, inklusive värk, smärta, täthet, hudirritation, tyngd och muskelkramper, och andra klagomål som kan hänvisas till venös dysfunktion A: asymptomatisk.

 

Symptom

Som en progressiv störning förändras symtomen när tillståndet förvärras. Tidiga symtom förknippade med kronisk venös sjukdom kan vara - en känsla av tyngd i benen,  värkande eller bankande, är alla besvärande för patienter. Men när sjukdomen utvecklas till åderbråck, ödem och sedan symtom på kronisk venös insufficiens, utgör den en avsevärd försämring av patientens livskvalitet. Speciellt i steg C6, där aktiva venösa bensår uppstår, kan patienter uppleva smärta och svårigheter med rörligheten, vilket kan påverka andra områden i patientens liv.

Risker och orsaker

Det bör noteras att inte alla orsaker till CVI kommer att vara desamma för alla, men följande ses som de mest typiska riskfaktorerna:

  • Familjehistoria med kronisk venös insufficiens
  • Historia av blodproppar eller djupvens trombos
  • Åderbråck
  • Brist på regelbunden träning
  • Graviditet
  • Benoperation 
  • Fetma
  • Rökning
  • Upplevelse avflebitis (svullnad av ytliga vener)
  • Långa perioder av stående eller sittande

Behandlingsalternativ

Rätt behandling av kronisk venös insufficiens kommer att variera för varje person, eftersom den bästa behandlingen avgörs av personen i frågas ålder, kön och nuvarande hälsostatus. Medicin föreskrivs ofta för att hantera kronisk venös sjukdom, men kompressionsterapi är ofta en viktigt del av att behandla de olika stadierna av kronisk venös insufficiens. Användning av kompressionsstrumpor ger tryck på ben och fot, vilket hjälper till att minska svullnad och förbättra blodflödet. Det finns många JOBST-produkter som kan bäras varje dag och finns tillgängliga i olika kompressionsklasser för att passa varje steg av den kroniska venösa insufficiensens allvarlighetsgrad. 


Förutom att använda kompressionsstrumpor är det viktigt att träna regelbundet och ha fötterna i högläge. Detta hjälper till vid venös insufficiens behandling genom att stödja blodet att flyta från benen mot hjärtat. Att exfoliera huden och smörja in den med fuktgivande krämer hjälper också till att förhindra torr och flagnande hud på benen. 

Efter att du blivit diagnostiserad av kronisk venös insufficiens kan kirurgiska och icke-kirurgiska ingrepp göras. Förskrivning av medicinska kompressionsstrumpor är en vanlig icke-kirurgisk procedur. 

Förebyggande åtgärder

Det finns ett antal livsstilsfaktorer som kan hjälpa dig att undvika komplikationer vid venös insufficiens. Även om vissa kanske inte kan undvika venösa sjukdomar helt, är det fortfarande viktigt att vidta åtgärder för att minska risken. Detta kan inkludera att träna regelbundet, inte ha höga klackar, undvika att sitta eller stå i längre perioder och upprätthålla en sund kroppsvikt

Tillståndet är vanligtvis inte livshotande, men det kan leda till andra allvarligare hälsotillstånd såsom dermatit (inflammation i huden), venös sårbildning och till och med kronisk venös hypertoni. Av den anledningen är det bäst att boka en tid hos en läkare om du upplever symtom på kronisk venös insufficiens.

Se hur JOBST produkter kan hjälpa dig

Återställ filter
1- av produkter

Detta kan även intressera dig