Åderbråck

Vad är åderbråck egentligen?

De flesta människor känner igen dessa blåaktiga blodkärl, ofta synliga på baksidan av knäet, eller på nedre delen av benet och vristen. Åderbråck är ganska vanliga och på lång sikt kommer många av oss att utveckla åderbråck vid någon tidpunkt i livet.

 

Men vad är åderbråck egentligen? Enkelt uttryckt är de expanderade, svullna och tvinnade vener där klaffarna inte längre fungerar korrekt. När man står eller sitter, transporteras blodet inte längre lika snabbt tillbaka till hjärtat. Detta resulterar i så kallad vaskulär överbelastning.

 

Lyckligtvis utgör åderbråck inte ett allvarligt medicinskt tillstånd. Ändå kan de orsaka värk och obehag i benen, och i sällsynta fall kan de leda till venösa bensår. Om du är osäker, konsultera din läkare.

Vad ger åderbråck för symptom?

Olika varianter av åderbråck ger olika symptom, som inte alla nödvändigtvis behöver behandlas medicinskt. Här är några vanliga symtom på åderbråck:

  • Tunga, värkande och/eller svullna ben
  • Muskelkramper i benen på natten, särskilt i vadmusklerna
  • Torr hud och klåda i det drabbade området, som ibland kan missfärgas
  • Åderbråck kan också hindra sårläkning på grund av att vävnaden är underförsedd med blod

Hur behandlas åderbråck?

Om du upplever några av symptomen ovan och en läkare rekommenderar behandling finns det några alternativ tillgängliga. Kompression är en effektiv metod för att lindra symtomen: hos JOBST har vi ett antal kompressionsstrumpor speciellt utformade för att behandla åderbråck och andra liknande venösa problem. Dessutom är det mycket fördelaktigt att träna regelbundet och lyfta upp benen när du sitter eller ligger ner. Om du fortfarande upplever obehag kan din läkare erbjuda dig ytterligare behandlingsalternativ. Men varför får man åderbråck?

Hur JOBST produkter kan hjälpa dig

Återställ filter
1- av produkter

Detta kan även intressera dig