De flesta människor känner igen dessa blåaktiga blodkärl, ofta synliga på baksidan av knäet, eller på nedre delen av benet och vristen. Åderbråck är ganska vanliga och på lång sikt kommer många av oss att utveckla åderbråck vid någon tidpunkt i livet.
Men vad är åderbråck egentligen? Enkelt uttryckt är de expanderade, svullna och tvinnade vener där klaffarna inte längre fungerar korrekt. När man står eller sitter, transporteras blodet inte längre lika snabbt tillbaka till hjärtat. Detta resulterar i så kallad vaskulär överbelastning.
Lyckligtvis utgör åderbråck inte ett allvarligt medicinskt tillstånd. Ändå kan de orsaka värk och obehag i benen, och i sällsynta fall kan de leda till venösa bensår. Om du är osäker, konsultera din läkare.
Olika varianter av åderbråck ger olika symptom, som inte alla nödvändigtvis behöver behandlas medicinskt. Här är några vanliga symtom på åderbråck:
Om du upplever några av symptomen ovan och en läkare rekommenderar behandling finns det några alternativ tillgängliga. Kompression är en effektiv metod för att lindra symtomen: hos JOBST har vi ett antal kompressionsstrumpor speciellt utformade för att behandla åderbråck och andra liknande venösa problem. Dessutom är det mycket fördelaktigt att träna regelbundet och lyfta upp benen när du sitter eller ligger ner. Om du fortfarande upplever obehag kan din läkare erbjuda dig ytterligare behandlingsalternativ. Men varför får man åderbråck?
Venerna i benen måste rymma en stor volym blod. Eftersom vener är tunnare än artärer och inte kan dras samman av sig själva, kräver de stöd för att upprätthålla ett normalt blodflöde. När benmusklerna arbetar (drar ihop sig) ökar trycket mot venerna och blodet pressas tillbaka mot hjärtat. Under denna process fungerar venklaffarna som en ventil för att förhindra att blodet flyter åt fel håll. Men när bindvävnaden skadas eller försvagas vidgas venväggarna med tiden. De venösa klaffarna kan då inte stänga ordentligt och blod samlas i ytliga och djupa vener. Kärlen blir bredare med tiden, och blir synligt svullna och blå: det är vad som kallas åderbråck.
Beskrivningen ovan beskriver primära åderbråck, men det finns också en sekundär variant. En sekundär variant inträffar när ett koagel blockerar blodkärlet så att blodflödet störs, vilket leder till åderbråck.
Följande faktorer kan alla påverka din sannolikhet för att utveckla åderbråck: