Bensår

Venösa bensår

Spindelvener och åderbråck är relativt ofarliga. Men venös svaghet (venös insufficiens) som förblir obehandlad under lång tid kan under vissa omständigheter bli kronisk och åtföljas av komplikationer. Ett relativt sällsynt exempel på detta är venösa bensår. Detta är ett öppet sår på benet som uppstår till följd av en venös sjukdom, det vill säga på grund av försämrat blodflöde i benet.

 

Vid nedsatt blodtransport i benet transporteras inte blodet tillbaka till hjärtat tillräckligt snabbt. Det samlas istället i venerna på underbenet och utövar tryck på de venösa väggarna. Vätska samlas i den omgivande vävnaden, vilket gör att benen sväller. Detta försämrar även tillförseln av syre och näringsämnen till huden och underliggande vävnad. På lång sikt kan denna brist leda till dåligt läkande sår.

 

I svåra fall kan ocklusiv sjukdom i artärerna orsaka bensår. Läkare kallar detta ett artärsår. När det gäller artärsår är kompressionsterapi inte att rekommendera. Däremot är kompressionsbehandling för venösa sår mycket effektiv och anses vara en nödvändig del av behandlingen.

Venösa bensår: Vad man ska se upp med

Eftersom den vanligaste underliggande orsaken till sår i benen är venös insufficiens, kan några av symtomen likna andra venösa störningar. Det är då extra viktigt att känna igen egenskaperna hos venösa bensår, så att du kan söka behandling så snart som möjligt. Dessa inkluderar:

  • Svullnad, kramp, tyngd och allmänt obehag i benen eller vristerna
  • Åderbråck
  • Rödaktig, torr och kliande hud
  • Färgad hud (röd, lila, brun) som kan kännas något hård runt såret
  • Vid infektion: ökad smärta, obehaglig lukt, var, rodnad och svullnad i det drabbade området

 

Riskfaktorer för venösa bensår

Följande faktorer bidrar till en högre risk att utveckla venösa bensår:

Behandling av bensår

Kompressionsterapi är en viktig del av behandlingen för venösa bensår, tillsammans med sårvård. Att bära kompressionsbandage eller kompressionsstrumpor förbättrar blodets förmåga att transporteras tillbaka till hjärtat och ökar chansen för läkning avsevärt. Till exempel är JOBST UlcerCare speciellt designad i ett 2-i-1-system för att ge denna terapeutiska fördel. Om du lider av bensår bör du också träna din vadmuskulatur regelbundet för att stimulera blodcirkulationen. Om du är överviktig rekommenderas också att du minskar din kroppsvikt för att hjälpa till med läkningen.

Rökning är en avgörande faktor när det gäller artärsår. Rökning bromsar läkningen och ökar risken för att artärsåret kommer att dyka upp igen. Att gå ner i vikt och träna regelbundet är lika viktigt för denna typ av sår. Dessutom är det viktigt att ha bekväma skor. Diabetiker bör i synnerhet ägna stor uppmärksamhet åt blodsockernivåerna och förbättra artärtillförseln. Medicinsk fotvård hjälper också till att minska risken för diabetiska fotsår tack vare att övervakningen av såren sker mer regelbundet samtidigt som patienten kan få handfasta tips och råd.

Hur JOBST produkter kan hjälpa dig

Återställ filter
1- av produkter

Detta kan även intressera dig