Compression socks for travelling

Resa

Kompressionsstrumpor vid flygresor: Reducera risken för blodproppar

När du ser fram emot semestern och en välförtjänt paus i vardagen är troligen det sista du vill att utveckla en blodpropp under flygresan. Tyvärr är blodpropp en risk när man sitter still för länge under t ex en resa med flyg, bil, tåg eller buss då det belastar benen hårt. Restider över fyra timmar är jobbiga inte bara för dig utan också för dina vener och då långa resor är allt vanligare idag är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder.

Som tur är kan kompressionsstrumpor vid flygning hjälpa till att reducera svullnader i benen och förbättra blodcirkulationen.  Att resa innebär oftast att sitta i ett trångt utrymme med begränsad möjlighet att röra sig, dessutom medför det låga trycket och luftfuktigheten i en flygkabin ofta en vätskeförlust. Detta är en utmaning för dina vener, då denna typ av miljö kan bromsa blodflödet och leda till cirkulationsproblem, blodproppar och djup ventrombos (DVT). Att drabbas kan snabbt innebära en allvarlig fara för din hälsa: obehandlat kan problemen i värsta fall leda till lungemboli (LE), hjärtinfarkt, eller stroke.


Om du vet att du ska iväg på en långresa så bör du köpa kompressionsstrumpor för resa, så som JOBST Travel Socks. Om du vill anlända till din destination med en frisk och fräsch känsla så är kompressionsstrumpor ett av de bästa sätten att förhindra blodproppar vid flygning.

 

Förebygg djupa blodproppar vid flygning

Blodproppar vid flygning är tyvärr vanligt, men det finns sätt att minska risken för blodpropp när man ska flyga. Vid långa resor, inte minst med flyg, är det viktigt att dricka mycket vatten samt att stå upp och sträcka på benen med jämna mellanrum. Om möjligt, är det en bra idé att välja en plats närmast planets mittgång så att du enkelt kan resa på dig och promenera i gången när du vill. Om du reser med bil är det klokt att regelbundet stanna under resans gång för att gå ut och röra på benen. Du kan även aktivera vaderna när du sitter ned, genom att flytta fötterna upp och ned samtidigt som du gör cirkulära rörelser med benen. Denna övning fungerar extra bra för att motverka blodproppar vid flygning och andra längre resor.

Om du redan löper en ökad risk för DVT så kan våra kompressionsstrumpor för resa hjälpa till att stödja benen och minska belastningen av dina vener. Du kan bära ett par JOBST Travel Socks på varje långresa.