MÖT KELLY

Kelley låter inte åderbråck begränsa henne

Kelley har alltid haft en passion för dans, men redan vid 13 års ålder märkte hon sitt första synliga åderbråck på baksidan av sitt ben. Människor kommenterade ofta detta, vilket gjorde henne mycket självmedveten. Efter att ha övervunnit många hinder längs vägen har Kelley äntligen accepterat sin situation. Läs hennes berättelse nedan.*

*Detta är patientens egna personliga berättelse och återspeglar inte nödvändigtvis JOBST kunskap eller aktuella evidensen. Kontakta din vårdgivare om du upplever symptom.

"Jag vet inte varför jag fick det så tidigt."

Åderbråck är ärftligt i Kelleys familj. Hennes mammas kamp fick Kelley att känna sig ännu mer medveten om sitt eget åderbråck, som hon utvecklade redan vid 13 års ålder. När Kelley blev äldre insåg hon att skönhetsstandarder är subjektiva. Hon älskade att simma som barn och fortsatte att njuta av det som vuxen. Så när hon fick chansen att gå med i JOBST simteam tog hon tillfället i akt att bevisa att åderbråck inte skulle begränsa henne från att följa sina drömmar.

Kelley bär JOBST® Opaque.

Få rätt diagnos

Om du känner igen tecken och symtom liknande Kelleys, kontakta din vårdgivare. Läs mer om åderbråck och kompressionsbehandling.

"Jag känner mig som en vinnare"

Kelley, hur skulle du beskriva dina besvär?

"Det är smärtsamt om jag står för länge. Det är smärtsamt om jag dansar för länge. Det är smärtsamt när jag kliver av planet. Det är ingen kontinuerlig smärta, den kommer och går. Så på sätt och vis känner jag mig lyckligt lottad (...) eftersom jag vet att min mamma har ständig smärta i benet. Och jag förbereder mig på det eftersom jag vet att jag kommer att få mer i framtiden."

Vilket var ditt värsta ögonblick?

"När jag var med i karnevalen var jag tvungen att ringa efter en ambulans för att det bultade så mycket. (...) Jag var orolig att jag skulle få en blodpropp, eftersom jag vet att man kan få djup ventrombos av åderbråck. Min väns pojkväns åderbråck brast och han fick snabbt åka till sjukhuset. Jag visste inte ens att det kunde hända. (...) Men de sa: 'Åh nej, du hade bara inte på dig dina strumpor. Du drack inte tillräckligt med vatten. Du var ute i värmen.'

Hur hanterar du dina besvär?

"När du har kompressionsstrumpor på känner du inte av tröttheten eller bultandet. Speciellt när du flyger. Jag vet inte hur någon, även om du inte har något i kroppen, kan flyga utan kompressionsstrumpor. Det är för mig oförståeligt att du inte är svullen när du kliver av planet."

Hur var det med den synkroniserade simningen?

"Jag känner mig som en vinnare. Jag vet att det låter konstigt. Som när du vinner en tävling som barn? Så känns det! Endorfiner bara sprutar överallt och du har åstadkommit synkroniserad simning, vilket för övrigt är riktigt svårt. Du behöver mycket bålstyrka om du inte visste det."

Läs fler berättelser

Utforska vårt sortiment av JOBST-produkter

Återställ filter
1- av produkter