Åderbråck och venösa besvär


Friska ben har vener med släta och elastiska väggar, som anpassar sig till förändringar av trycket i venerna. När benmusklerna används klämmer de på venerna så att venklaffarna öppnas och blodet går upp till hjärtat. När musklerna slappnar av stängs venklaffarna och förhindrar återflöde av blod i benen. Om du har, eller har haft åderbråck, blodproppar eller skada på en flik kan det medföra att venerna vidgas och därmed förhindrar venklaffarna från att stängas ordentligt.
 
I upprätt läge stannar en del av blodet, som skall transporteras tillbaka till hjärtat, kvar i benen. Trycket i de ytliga venerna ökar vilket ger en svullnad. På lång sikt kan detta leda till minskad cirkulation i huden som i värsta fall kan utvecklas till venösa bensår.

Kompressionsstrumpor och stödstrumpor, för kvinnor och män, med stil och komfort

JOBST kompressionsstrumpor hjälper mot trötta, tunga, värkande, oroliga ben och förebygger svullnad samt smärtor i fot, fotled och ben. Dessutom är de viktiga vid behandling av lymfatiska och venösa sjukdomar. När du är på resa hjälper JOBST Travel Sock att öka blodcirkulationen vilket minskar risken för blodproppar. Är du gravid ska du tänka på att graviditeten ökar risken för venösa störningar och det är vanligt att åderbråck uppstår. En stödstrumpa för gravida kvinnor kan förebygga detta. Oavsett om du är kvinna eller man finns en JOBST-strumpa för dina specifika behov. Du finner dem i olika kompressionsklasser, färger, modeller och kvaliteter.

UltraSheer

UltraSheer

Marknadens mest transparenta och glansfulla kompressionsstrumpa.

Läs mer / Köp
Opaque

Opaque

Upplev den mjuka kompressionsstrumpan med det innovativa JOBST SoftCare-garnet.

Läs mer / Köp
Casual forMen

Casual forMen

En mjuk och skön kompressionsstrumpa för män - passar för alla tillfällen.

Läs mer / Köp
forMen

forMen

Komfortabla och snygga ribbstickade kompressionsstrumpor.

Läs mer / Köp
Active Wear

Active Wear

Kompressionsstrumpor för det aktiva livet. Lite tjockare - passar bra för utomhus aktiviteter.

Läs mer / Köp
Sport Sock

Sport Sock

Strumpan är utformade för både män och kvinnor som behöver en strumpa som andas och är lätt och mjuk.

Läs mer / Köp
soSoft

soSoft

JOBST soSoft - en stilig kompressionsstrumpa som gör vardagen lättare.

Läs mer / Köp
Opaque Gravidstrumpa

Opaque Gravidstrumpa

JOBST Opaque gravidstrumpa förhindrar åderbråck och svullna ben under din graviditet.

Läs mer / Köp
Travel Socks

Travel Socks

JOBST Travel Socks bidrar till friskare ben för alla som sitter stilla länge.

Läs mer / Köp
UlcerCARE

UlcerCARE

Behandlingsstrumpan som används vid bensår. Inner- och ytterstrumpa ger totalt 40mmHg tryck vid ankeln.

Läs mer / Köp
Actimove Sling

Actimove Sling

En bekväm armslinga för trauma på handled, armbåge och skuldra.

Läs mer / Köp
Eureka - Strumppådragare sluten tå

Eureka - Strumppådragare sluten tå

Gör det enkelt att ta på strumpor med vanlig sluten tå

Läs mer / Köp
Easy Slide - Påtagning med öppen tå

Easy Slide - Påtagning med öppen tå

Easy Slide är en glidsocka för påtagning av kompressionsstrumpor med öppen tå

Läs mer / Köp
Easy Slide - Arm påtagning

Easy Slide - Arm påtagning

Easy Slide det optimala påklädningshjälpmedlet för användare av kompressionsärmar.

Läs mer / Köp
Seal-Tight - Duschskydd

Seal-Tight - Duschskydd

Flergångs duschskydd vid gips behandling

Läs mer / Köp
BellaLite - Arm och Handske

BellaLite - Arm och Handske

JOBST Bella Lite - är ett sömlöst plagg utformad för att behandla symtomen vid mild till måttlig lymfödem

Läs mer / Köp

Modellguide


Varför

Bland den vuxna befolkningen i den västliga delen av världen antar man att 40-50% män och 50-55% kvinnor lider av sjukdom i venerna i benen * - med alla smärtor och obehag detta innebär. De venösa besvären inkluderar allt från åderbråck till djup venös insufficiens och posttrombotiskt syndrom. Det är många orsaker till venösa besvär, bland annat ärftlighet, stillasittande arbete och för lite motion. Även om du inte har problem med sjukdom i venerna, har du kanske ett arbete där du står eller sitter still länge, du kanske är ute på långa resor, sysslar med sport eller är gravid. Om du är man eller kvinna, är en kompressionsstrumpa fantastisk att använda. Den ser till att hjärtat pumpar ut friskt blod till benen och motverkar trötta och värkande ben samt förebygger åderbråck och bensår. Välbefinnande för dina ben innebär ökad livskvalitet. 


Knästrumpa

Har du svullnader i benen, eller har du trötta, tunga och värkande ben, kramper i benen på natten, oroliga ben, venös insufficiens (skadade klaffar i venerna så att blodet samlas i benen) eller har du haft bensår (som är läkta) räcker det oftast med knästrumpor. För dig som sportar och tränar mycket, eller för dig som är gravid, är knästrumpan ett bra val. Det är vadmuskeln som behöver extra stöd och mottryck så att blodet kan pressas tillbaka till hjärtat och knästrumpan ger den effekten.

Lårstrumpa eller strumpbyxa

Har du problem med åderbråck upp benen, t.ex. vid knäna eller låren, t.ex. om du är gravid, skall du välja en lårstrumpa eller en strumpbyxa. Du behöver extra stöd och mottryck upp över låren, mer stöd och mottryck än vad en knästrumpa ger. En lårstrumpa eller strumpbyxa är dessutom skönare om vintern och används av många. 

Strumpor med öppen tå

För dig som bara behöver strumpa på ett ben och gärna vill ha vanliga strumpor utanpå, är strumpor med öppen tå ett bra val. Vissa tycker också det är enklare att ta på sig en strumpa utan tå. Detta gäller särskilt om man måste ha kompressionsklass 2 eller 3.

Terapiguide – vilken kompressionsklass?

Kompressionsklass 1 använder du vid trötta och ömmande ben och lättare åderbråck. Har du moderata till svåra åderbråck, åderinflammation, venösa bensår efter blodpropp eller har haft, venösa bensår efter blodpropp eller kirurgi på benen, skall du välja kompressionsklass 2. Vid svåra åderbråck, svåra ödem och lymfödem, återkommande venösa bensår och kronisk venös insufficiens skall du välja kompressionsklass 3.

*Callam M.J et al,:Epidemiology of variocose veins. Br. J. Surgery 1994; 81:167-73

Kompressionsklasser


Klass 1:  15 - 20 mmHg

Trötta och ömmande ben. Lättare svullnader på ankel, vad och fötter. Lättare åderbråck. Efter skleroterpi och venkirurgi på benen. Behandling av posttrombotiskt syndrom.

Klass 2:   20 - 30 mmHg

Moderata till svåra åderbråck. Förebyggande av venösa bensår. Kronisk venös insufficiens. Moderata till svåra ödem. Behandling av posttrombotiskt syndrom.

Klass 3:   30 - 40 mmHg

Svåra åderbråck, svåra ödem och lymfödem. Kronisk venös insufficiens. Behandling och förebyggande av återkommande venösa bensår (om inte klass 2 räcker till).

Stödstrumpor:  8-15 mmHg

Trötta, värkande och lindrigt svullna ben.
  

Kontraindikationer, kompressionsstrumpor:

Obehandlad arteriell insufficiens, akut hudinflammation, hudinfektioner, immobilisering.

OBS! Vi förutsätter att ni följer läkares instruktion för val av kompressionsklass. Speciellt viktigt vid klass 2 och klass 3.

Måttabell - standardstrumpor

Beställningsvillkor för dig som privatperson


Allmänt 

BSN Medical AB säljer via www.jobst.se kompressions- och stödstrumpor till privatpersoner i Sverige. Vårdgivare och företag hänvisas till www.jobstorder.se. Vi reserverar oss för eventuella fel i artikelinformationen och förbehåller oss rätten till prisändringar utan föregående avisering. Genomförd beställning innebär att du godkänner våra köpvillkor och samtycker till att namn och personnummer registreras i vårt kundregister.


Priser 

Priserna på våra varor anges i svenska kronor inklusive moms.


Frakt 

Beställda produkter skickas med ordinarie post. Ingen fraktkostnad tillkommer.


Kunduppgifter 

För att handla hos oss måste du ange uppgifter i samtliga fält som är obligatoriska vid beställning. Om vi inte har din e-postadress kan vi inte skicka någon orderbekräftelse och vi kan inte meddela dig om kända leveransförseningar eller om någon del av din beställning ej kan levereras.


Faktura 

Vi erbjuds fakturabetalning i samarbete med Klarna AB. Vår fordran överlåts därmed till vår samarbetspartner Klarna.


Kreditkontroll 

Vid beställning ges genast besked om kredit har beviljats och om köpet kan hanteras. Skulle ansökan inte bli beviljad kan vi tyvärr inte ta emot beställningen.


Klarna faktura 

Beställningar skickas mot faktura som förfaller till betalning efter 14 dagar om inget annat anges. Fakturan skickas separat. Ingen fakturaavgift tillkommer.


Fakturainformation 

Information om dina fakturor och betalningar hittar du på Klarnas hemsida. Logga in med hjälp av ditt personnummer samt fakturans OCR-nummer.


Bytesrätt

Öppet köp/ångerrätt gäller inte JOBST strumpor eftersom de går som underkläder. Byte får endast ske vid obruten förpackning. Byte skall godkännas av oss. Om bytet godkänns, skickar vi retursedel till dig. Kontakta: info.bsn.se@essity.com eller Tel 031-727 98 00.


Reklamation

Kontakta alltid oss vid reklamation. Om reklamationen godkänns, skickar vi en retursedel till dig. Kontakta: info.bsn.se@essity.com eller Tel 031-727 98 00.


Övriga frågor 

Frågor som rör våra produkter eller hemsidan kan ställas till info.bsn.se@essity.com. Gäller frågan en beställning är det viktigt att ange order- eller fakturanummer.